Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.01.2013 10:16 - Най-грандиозният празник в света
Автор: krysy Категория: Хоби   
Прочетен: 7479 Коментари: 4 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Кумбха-мела

image

   На 14 януари в град Аллахабад в Индия започна 55 дневния празник Кумбха-мела, който се провежда веднъж на 12 години. В най-забележителното събитие на празника ще вземат участие над 100 милиона души - те масово ще се потопят във водите на реките, което символизира очистването на душата и тялото. Това се смята за най-голямото струпване на хора на планетата.
   Кумбха Мела е свещен празник, който носи на света  посланието на мъдростта, хармонията, любовта и духовното просвещение. При Аллахабад се сливат трите свещени реки: «бялата» Ганг, «зелената» Ямуна и мистичната река Сарасвати.

image

  

Кумбха Мела води началото си от легендата за Стомната (Кумбх) с нектара на безсмъртието (Амрита). Легендата разказва, че боговете (деви), живели някога на земята, изгубили част от своето могъщество заради наложеното им проклятие, лишило ги от сила и храброст. Бог Брахма ги посъветвал да разбиват доисторическия млечен океан на Вселената с цел да добият Амрита – чудният нектар на безсмъртието. За да изпълнят тази нелека задача, боговете сключили временно примирие с демоните (асурите). След хиляди години разбиване се появила Стомната, пълна с нектара на безсмъртието. Според легендата няколко капки от стомната паднали на четири места на земята, там където възникнали по-късно четирите свещени градове - Праяг (днес Аллахабад), Харидвар, Удджайн и Насик. 12 дни при боговете са  еквивалентни на 12 години при хората, затова Великата Кумбха Мела - Маха Кумбха Мела - се отбелязва веднъж на 12 години именно в Аллахабад.


image
   В този ден планетите заемат особено положение, съответстващо на събитията от легендата за Кумбха Мела и се смята, че водата в тези места става Амрита – божествен нектар, и ритуалното измиване в нея отмива неблагоприятната карма. «Изкъпалият се» човек вече не е този, който е бил вчера - той е направил огромна стъпка към своята лична и всемирна духовна еволюция, която води към процъфтяване, щастие и хармония.


imageТова е мястото, където се сливат трите реки — Ганг и Ямуна и Сарасвати.

Работниците монтират понтонните мостове.

image

image

Почистване бреговете на Ганг
image

Утринната мъгла преди началото на празника.
image   Особен колорит на празника придават хилядите садху (светите старци-аскети), които се събират на Кубха-мела, за да  пообщуват, да видят хора и да покажат своите способности за владеене на тялото. Сред «обикновените» садху се открояват нага-садху и агори-садху – покрити само с пепел, с дълги разчорлени коси, в постоянно състояние на опиянение и транс. image
    Освен тях на този празник на духовността прииждат и религиозни гуру от цял свят за да проповядват и набират нови последователи. image

image

image

Религиозна процесия при откриването на празника
image

image
image

Свещ и цветя  плуват към към сливането на реките Ямуна и Ганг
image

Снимки Getty Images 

 









Гласувай:
9



Следващ постинг
Предишен постинг

1. ivoki - krysy,
20.01.2013 14:10
Добра информация, но би били прекрасно да е свързана с християнството.
Владеенето на тялото е без значение. ДУШАТА Е ВАЖНА. .....дълга тема...
Малко ме разочарова .... :-(
цитирай
2. maleni - Чудесна статия
20.01.2013 21:26
Браво на автора!!! Владеенето на тялото е от огромно значение за душата - тук и сега тя е в него и докато то има размисли и страсти, душата ще- неще сърба попарата му.
цитирай
3. анонимен - Прекрасен постинг!
22.01.2013 11:56
Прекрасен постинг!
цитирай
4. pvdaskalov - !!!
12.02.2013 22:29
Струва ми се, че няма режисьор, който би могъл да подреди тези библейски сцени. Така ги възприемам. Колкото до това, кое е по-важно - тялото или душата, мисля, че те са взаимно свързани, докато тялото е живо...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krysy
Категория: Хоби
Прочетен: 2299685
Постинги: 210
Коментари: 695
Гласове: 5363
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031